PRIČE/KOLUMNE/INTERVJUI/DOGAĐAJI/LIVE/TIFO

Commando Ultra 84

in IZA GOLA by

Dobrodošli u Marseille, drugi najveći grad u Francuskoj i glavni grad regije Provence Alpes Côte d'Azur. Marseille je jedan od najbogatijih gradova u Francuskoj a 2013. je proglašen evropskim gradom kulture. Ujedno je i dom poznatih ultrasa: Commando Ultra 84.

Za tri desetljeća, koliko postoje, dobili su epitet najstrastvenije ultra grupe u svijetu. Međutim, njihova slava često je bila pod lupom nasilja. Commando Ultras je porodica i po definiciji su opredijeljeni prvenstveno za jedinstvo i solidarnost – otvarajući vrata prijateljstva svakome ko ima istu ljubav prema klubu i njegovim idealima.

Nije iznenađenje da najveći francuski grad pored Pariza ima jedan od najuspješnijih fudbalskih klubova u zemlji. Od 1899. godine, Olympique Marseille bio je na čelu francuskog fudbala, osvojivši devet naslova lige i 10 francuskih kupova tokom njihove slavne historije. Godine 1993. postali su i prvi domaći klub koji je osvojio Ligu prvaka.

Uprkos nedavnom uspjehu ljutih rivala Paris Saint-Germain, kao i oživljavanju AS Monaca, Marseille i dalje ima mjesto među najvećim francuskim klubovima. Međutim, kada je riječ o kulturi navijača, Les Olympiens jednostavno je najbolji.

Prvi aspekt koji stvara jedinstvenu privlačnost OM-a bez iznenađenja je njihov veličanstveni Stade Vélodrome. Svako ko je ikada kročio nogom u ovaj grad će potvrditi da je fudbal sveprisutan diljem Marseillea. Iako se ta izjava naravno može pripisati desecima većih gradova, činjenica da je OM poseban zbog svojih ultrasa.

Bez laganja, prizori divljeg bijesa Marseillovih navijača i klubu su podigli reputaciju. Tokom godina, navijači OM-a sudjelovali su u brojnim velikim sukobima u zemlji i inozemstvu, zarađujući epitet najfanatičnijih navijača Francuske.

Odlazak u Napulj na meč Lige prvaka bio je samo jedan incident u kojem je nasilje dominiralo u naslovima na novinama u kojem su sudjelovali ultrasi OM.  Tom prilikom brojni su navijači ostali ozlijeđeni, no to nije bilo ništa u poređenju s nedavnim okršajem protiv ultrasa PSG-a.

Nema ništa čudno u rivalitetu između klubova dvaju najvećih gradova nacije, posebno kada se uzmu u obzir pojedini uspjesi svakog tima. Međutim, Marseille protiv Pariza nije samo suparništvo rođeno zbog fudbala ili zemljopisa, nego je i rat klase. Dok je glavni grad u središtu francuskog stila, Marseille predstavlja radničku klasu, a ti kontrastni ideali dodaju dodatni začin na naizgled neprestanu bitku. Ipak, činjenica da su navijači imali zabranu odlaska na Le Classique zbog incidenata, ističe koliko je dubok jaz i količina mržnje.

Polufinalni sukob u Coupe de France 1995. godine imao je bilans od devet povrijeđenih policajaca i 146 uhapšenih. U dva desetljeća nakon toga, svjedočili smo još ozbiljnijim neredima i zloglasnom požaru na Parc des Princes.

U 2010., jedan navijač Pariza je nažalost izgubio život nakon sukoba između suparničkih navijača, što je potaknulo odluku o zabrani odlaska navijača u Maresille i Pariz.

Marseille nije samo drugi najnaseljeniji grad u Francuskoj, već je i utočište za masovnu imigraciju. Sredozemna luka ostaje glavni ulaz u zemlju i kao rezultat toga postaje središte multikulturalizma s različitim nacionalnostima i religijama.

Liberalizirana kultura u kombinaciji s veličanstvenom klimom olakšava razumijevanje zašto je to popularna destinacija za toliko stranaca. Nažalost, nezaposlenost je rasprostranjena u cijelom gradu, pogotovo kod mladih, a time i zabrinjavajuća stopa kriminala. Izvještaji o drogama, nasilju, pa čak i ubistvima su desetkovali ugled grada. Fudbal, međutim, nudi pravi svjetionik za užitak, a Olympique Marseille je kamen temeljac zajednice.

Usprkos negativnim konotacijama, ‘ultra’ nije izravno sinonim za huliganstvo. U slučaju Marseillea, fudbal zapravo nudi privremeni bijeg od siromaštva i 90 minuta bratstva. Ta činjenica je temeljni razlog zbog kojeg je fudbal sve u ovom gradu.

Marseilleovi pristaše uveliko zauzimaju lijevi stav koji se može pripisati kulturnoj pozadini. Te političke nejednakosti dodatno nadahnjuju vatru u  suparništvu s PSG-ovim Bologne Boysima.

Čvorište za svu podršku je veličanstveni Stade Vélodrome; Izvanredan izazov arhitekture koji ima jedinstvenu sposobnost pojačavanja zvuka. Komandosi su smješteni na jugu dok su ostale ultra grupe na sjeveru . Ova kombinacija stvara crescendo buke koja je daleko veća od bilo koje druge francuske strane i rangira se među najboljima u evropskom fudbalu.

Kao posjetitelj, brzo prepoznajete da gledanje OM na Vélodromu zaista predstavlja poseban doživljaj što je u konačnici glavna svrha ultrasa, da naprave jedinstvenu atmosferu u podršci svome klubu.

Idi na Vrh