PRIČE/KOLUMNE/INTERVJUI/DOGAĐAJI/LIVE/TIFO

  • c42b7b3ee895be098cae6777b6358260.jpg
  • ca0931117f2be580a84f9aa27db805bb.jpg
  • d4469ba75aeb69b8bad363b5eb162935.jpg
  • naslov.jpg

‘Predivna igra’ i Bob Marley

in ART by

Bob Marley je transcendentna figura, međunarodna ikona koja se i dalje voli i poštuje širom svijeta. Sigurno je da će njegova muzika nadživjeti mnoge trendove iz jednostavnog razloga,  ona nije izvještačena.

Rođen na djedovoj farmi 1945. godine u Nine Mileu, župi St. Ann na  Jamajki, Robert Nesta Marley stvarao je muziku koja je prešla granice i kulturne dijelove svih meridijana na način da ju je učinio istinskim globalnim fenomenom.

Napravio je ogroman kulturni utjecaj unutar ograničavajućih struktura reggae-a za vrijeme novog muzičkog žanra koji potiče iz malene zemlje koja nije bila u središtu pop kulture i koji još uvijek traje.

Osim muzike koja je prolazila kroz njega, postoji niz drugih aktivnosti koje su povezane s Marleyjem, a jedna od njih je neupitno ljubav prema fudbalu.

Mnogo je fotografija i video snimaka iz života Marleya koji su dokazali ove tvrdnje. Bilo da je u studiju ili na cesti, fudbalska lopta nikada nije bila daleko od njegovih nogu. Postoje bezbrojne fotografije Wailerasa koji se igraju na parkiralištima, poljima, pa čak i unutar studija za snimanje, ali činilo se da je Marleyjeva strast za igrom više od pukog hobija. Fudbal je odigrao važnu ulogu u njegovom životu i ostaje značajan dio njegove ostavštine.

Bio je veliki navijač brazilskog  Santosa, a posebno se divio Peleu. Marley je toliko volio fudbal da je čak Alan “Skill” Cole, najzanimljiviji igrač Jamajke, bio njegov menadžer na jednoj od turneja sedamdesetih godina. Cole je igrao u sjevernoameričkoj fudbalskoj ligi  za Atlantu, a njegova je prisutnost bez sumnje pomogla integrisati fudbal u svakodnevnicu Jamajke.

Marley je, po svemu sudeći, uvijek tražio izgovor za fudbal a jednom je rekao novinaru: “Ako želite upoznati mene, morat ćete igrati fudbal protiv mene i Wailerasa.”

Razina Marleyjeve vještine na fudbalskom igralištu je upitna i postoji različita mišljenja o tome. Neki kažu da se mogao profesionalno baviti fudbalom da je bio usredotočen; Drugi su manje velikodušni. Neosporna je jedino želja i njegova strast za sportom.  “Fudbal je sloboda”, izjavio je u intervjuu francuskoj televiziji, opisujući igru ​​kao “cijeli svijet, cijeli svemir”.

Ljubav prema fudbalu naslijedila je i njegova najstarija kćerka Cedella koja je predvodila kampanju kako bi nacionalni ženski fudbalski tim Jamajke, kao prva karibska ekipa, učestvovala na Svjetskom prvenstvu.

Uspješnom kampanjom i podrškom FS Jamajke, prikupila je 51.522 dolara za finansiranje kvalifikacijaskih utakmica 2015. godine.

Marleyjeva legenda će samo rasti, a s vremenom će postati još mitskija, veća od ljudske. Ali za one koji žele znati nešto o ovom čovjeku, za one koji žele pronaći put u srce koje je napisalo One Love i Redemption Song, postoje neki tragovi koji treba da slijede, a jedan od njih je bez sumnje fudbal. Je li u njemu vidio istu snagu kao u muzici, ili je to bio samo još jedan oblik izražavanja, ne znamo. Ono što je sigurno, je da je to učinio dijelom svog života, dijelom onoga što danas mnogi traže, a to je SLOBODA!

 

 

Idi na Vrh