PRIČE/KOLUMNE/INTERVJUI/DOGAĐAJI/LIVE/TIFO

  • gal-4.jpg
  • gal2.png
  • gal3.jpg

Kako smo stvarali superjunake

in ART by

Junaci iz stripova sigurno su fascinantni, ali njihovi stvaraoci još i više. Mnoge od zanimljivih činjenica o njima možda su vam poznate, a možda ne. U nastavku donosimo samo neke u kojima će uživati pravi ljubitelji stripova.

Za Stana Leeja moglo bi se reći da je bio najefikasniji urednik stripova. 1968. Dick Ayers je njegovu porodicu odvezao u Kanadu na odmor od nekoliko dana, a Stanu je kazao koji dan i u koliko sati će se vratiti. Dok je Ayers parkirao automobil pred svojom kućom, čuo je telefon. To je bio Stan. Zavšio je naslovnicu i Ayers ju je trebao obojiti.

Dick Ayers je bio daltonista. Svoje bojice je čuvao u teglama s natpisima. Umjetnici John Severin, John Byrne, Tim Sale i Howard Chaykin su također daltonisti.

Dugogodišnji suradnici Jimmy Palmiotti i Joe Quesada upoznali su se u redu čekajući hamburgere na Comic Conu: San Diego. Upoznao ih je zajednički prijatelj koji je također bio tamo. Ubrzo su shvatili da bi mogli zajedno raditi.

25. maja 2005. Marc Silvestri je FedExom primio paket iz Marvela – vraćenu jednu stranicu njegovih crteža iz stripa Web of Spider-Man #20 iz 1986.

Stan Lee je većinu svojih priča za Marvel Universe napisao stojeći. Pisao je s balkona iz svog stana na Manhattanu s pogledom na New York koji mu je bio neiscrpna inspiracija.

Marvel je u decembru 1996. bankrotirao, ali su ipak održali božićnu zabavu uprkos brojnim otkazima. Kompanija je unajmila naoružane čuvare iz straha od odmazde otpuštenih radnika.

Marc Silvestri i njegov brat prerušili su se u hotelske radnike kako bi Silvestri ušao u sobu urednika DC-ja Joea Orlanda tokom Comic Cona u Chicagu 1980. Silvestri mu je predložio svoj portofolio i izašao je s prvim profesionalnim angažmanom – pričom na 6 stranica u House of Mystery.

Legendarni strip umjetnik Stan Drake je tokom rada, kada su se rokovi bližili kraju, jednu nogu čuvao u kanti ledene vode kako bi ostao budan preko noći.

Malibu Comics je pokušao sklopiti posao s Pezom kako bi se njihovi likovi prodavali na kutijicama za bombone. Iz Peza nikada nisu pristali, ali je Barry Windsor-Smith nacrtao neke zanimljive Rune Pez likove.

Marvel je promijenio ime Black Panther u Black Leopard 1972. Kako bi se izbjeglo svako povezivanje sa Crnim panterama.

Da bi skupili novac za štampanje Teenage Mutant Ninjas, Kevin Eastman je uložio $500 dolara od povrata poreza i $1000 koje je pozajmio od ujaka Quentina. Peter Laird je uzeo $200 sa svog računa. Na kraju su skupili toliko novca za štampanje 3000 primjeraka i jednu reklamu za strip u Comic Buyers Guideu.

Umjetnik Adam Hughes je radio u striparnici Heroes World Comics u Burlington, N.J. Kada je počeo crtati The Maze Agency za Comico 1988., u striparnici je radio dva dana, a 1989. kada je počeo Justice League of America samo dan, ali je posao zadržao plašeći se za svoju umjetničku karijeru.

„Kada je izašlo moje prvo izdanje JLA, otvorio sam ga, složio na police i onda ga prodao,“ kazao je. „Jedna me mušterija pitala ‘Je li to prvo izdanje ovog novog lika?’ Rekao sam da jeste i pitao ga za mišljenje.  Zajedno smo ga prelistali i dobio sam iskrene pohvale iako on nije znao da razgovara s umjetnikom.“

 

 

Idi na Vrh