PRIČE/KOLUMNE/INTERVJUI/DOGAĐAJI/LIVE/TIFO

Cvrle dvanaesterac

in POLUVRIJEME by

Hukić, Verlašević, Kovačević, Mešković i dr. su sredinom 70-ih godina u Tuzli igrali najljepši fudbal u Jugoslaviji. Tadašnji tuzlanski dječaci sanjali su da budu fudbaleri. Jedan od njih je i Damir Mulaomerović.

Međutim, nakon par treninga Hukić je bio iskren: Damire, nije ovo za tebe. Nije bilo druge nego se prihvatiti basketa, jer sramota je bilo za dječaka tog uzrasta da se ne bavi nekim sportom. U to vrijeme bio je popularan Dražen Petrović, jedan od najboljih košarkaša svih vremena. Mula bi čekao mečeve svog košarkaškog uzora do kasno u noć i upijao poteze ovog Šibenčanina. Basket na betonskim terenima u Tuzli bio je rasprostranjen, a Mula je svakodnevno igrao sa rajom košarku i maštao da jednog dana istrči u Mejdan kao igrač Slobode. Ekipa iz kvarta nagovorila ga je da ode na probu kod velikog znalca koji je kalio mlađe kategorije tuzlanske Slobode – Omera Kabila. Dva dana je Mula trenirao sa ostalim dječacima i nije bio zadovoljan. Treći dan stajao je u ćošku dvorane jer je vidio da je trinaesti igrač i da se na njega ne računa. Krenuo je da izađe iz dvorane kada je Omer zagalamio: Mali, ulaziš! I tako je počelo. Ubrzo su postali kadetski prvaci Jugoslavije. Nakon toga ih u juniorskom pogonu preuzima Sead Žunić i opet postaju prvaci Jugoslavije. Zvali su ih zlatnom generacijom. Znate, to je generacija sa Mulom, Paščanovićem i ostalima…

Izvor: KK Cibona
Izvor: KK Cibona

Kanije se Mula, dok je šetao pored tuzlanske kapije, sreo sa Hukom te mu kroz šalu rekao: „Hvala ti, moj Huka, što si me prekrižio kao fudbalera…“

Tako ovdje počinje rat

Otac ga je pratio u Split. Navodno je sve dogovoreno sa Jugoplastikom. Napeto je, Hrvatska i Slovenija su izašli iz Jugoslavije, u BiH je počinjao rat. Do Splita se putovalo danima, jer valjalo je proći deset punktova različitih vojnih formacija. Pred ulaz u Hrvatsku vojnik je bio zabrinut zbog prezimena Mulaomerović. Ne znajući jadan da je Mula prvak Jugoslavije, izvodi ga van. Otac objašnjava da se ide za Split, da je košarka u pitanju. I Mula bi da nešto doda kada ga prekinu hladna cijev duge devetke na potiljku. Šuti mali, dok ne provjerimo informaciju,može bit’ da samo bježite i nisi nikakav igrač.
U Splitu su ih dočekali uz službenu ispriku, Mula nisi baš za nas, ono… ne zadovoljavaš ukuse, a teško im bilo reći, Sine, nisi Hrvat.

Otac je bio pribran pa je vozača zamolio da izađu u Osijeku pa se zapute u Zagreb. Znali su za čuvenog košarkaškog suca Korejlića koji ih je pozvao u Zagreb da Mula proba gore, jer ko ne zna za zlatnu generaciju Tuzlaka.

Sam, na svijetu sam si

Imaš, Damire, probu tačno u podne,dođi u Dom sportova, bile su riječi nekoga iz KK Cibona preko telefona, tako mu je saopćio otac. U Dvorani nigdje nikoga, a Mula je gledao salu, sablasno praznu i mislio da je tu kraj njegovog puta. Iznenada se na terenu pojavio momak u dresu i s loptom, bio je to Zoran Antić. Inat bosanski je proradio, a Mula je dobio sa 5:0. Igrali su jedan na jedan. Pogledao je u strop dvorane onako mršav i neuhranjen i učinilo mu se da je vidio siluetu čovjeka koji ih posmatra kroz mali prozor. Nije pogriješio. Cibona mu je dala ugovor na 6 godina.
U Bosni je bjesnio rat, a Mula je postao najbolji plejmejkera Hrvatske lige. Očajnički je čekao poziv iz reprezentacije BiH koja se spremala za kvalifikacije za Eurobasket. Niko se nije javljao. Mula je svaki dan pitao šta se dešava kada ga je presjekao poziv. Vidi, Damire, nije baš idealno vrijeme a i ne mislimo mi ozbiljno raditi pa nam i ne trebaš, traži svoju nafaku. Mirko Novosel, član kuće slavnih i jedan od najcjenjenijih Hrvatskih košarkaških magova je bio izričit, Mula igra za Hrvatsku. Ostalo je stvar historije.

Nakon toga, zvali su iz KS BiH, ali bilo je kasno. Data riječ najboljeg plejmejkera Evrope je bila svetinja, a u duši mu se sve cijepalo… Da, onog trenutka kada je žrijeb odlučio da Hrvatska za plasman na Eurobasket igra u grupi sa BiH.

Skenderija…

1997. godine Skenderija je čekala Hrvatsku. Danima se pričalo o tom događaju, rat je tek stao, a nacionalni naboj mogao se osjetiti u zraku. Novine su se utrkivale za naslov, Mulaomeroviću, sada ćeš osjetiti šta je Bosna, izdajico, uhljupe, prodana dušo, turčine… Znate već.

Izvor: KK Cibona
Izvor: KK Cibona

Kada je Dino Rađa, sjajni košarkaš NBA kalibra izašao kao kapiten Hrvatske reprezentacije na zagrijavanje, Skenderija je proključala. Nije mogao Dino obruča pogoditi, otkazale mu ruke. Samo je pognute glave ušao u svlačionicu i rekao Dečki, ne piše nam se dobro… U ćošku svlačionice sjedio je Mula. Sam u svojim mislima. Bože, otac i mati su u publici, navijaju za Bosnu, šta da radim. Srce će mi pući. Ma… Možda mi halale, pa znaju koliko volim svoju zemlju. Muka me natjerala, splet okolnosti. Pa ja sam htio Bosnu, ali nisu imali sluha. Prišao mu je neko iz mase i rekao: „Mula vidi, nemoj igrati nije frka.“ „Ma izaći ću“, odbrusi mu.

Dok je svirala Lijepa naša, kamere su uhvatile Mulu kako šuti pognute glave. Jedini nije pjevao himnu. Niko nije primijetio jer je dvorana u deliriju čekala Nenu Markovića da potopi Hrvate što je ovaj i učinio.

Međutim, u Zagrebu u Banskim dvorima dr. Franjo Tuđman, predsjednih Hrvatske, vidio je Mulu. Bio je očajan. Odmah je zvao Stručni štab da kaže kako ovaj Bosanac i izdajnik ne treba nositi sveti dres Hrvatske.

Nije lako, muka mi je, pjevao je svojevremeno Goran Bare, frontmen legendarnog vinkovačkog rock banda Majke.

Dođoh, vidjeh, vratih se

Nakon što je od Italije,Turske i Grčke osvojio sve što se osvojiti može te stekao reputaciju najboljeg plejmejkera u posljednih 25 godina, Mula se vratio u Tuzlu da kao trener vodi Slobodu. Puna dvorana, ovacije, Mula je opet tu. Vratio se kući. Imao je potrebu da se oduži, da ispravi nepravdu. Nedugo zatim postao je selektor reprezentacije BiH. Pravda je zadovoljena, mislio je Mula. Sada ću da poginem za svetinju, za moju Bosnu. Međutim, reputacija izdajice nije izašla iz plitkih glava kratkog pamćenja. Aman, košarkaška neznalica, očaj od trenera. A mislio je najbolje. Bilo ih je koji su imali sličan kraj, tj. nisu ostvarili plasman na Eurobasket, kao ni Mula ove godine pa nisu vrištali. Ipak, nisu svi izdajice kao Mulaomerović.

Mula, oprosti im, ne znaju šta rade.

Idi na Vrh