PRIČE/KOLUMNE/INTERVJUI/DOGAĐAJI/LIVE/TIFO

  • cile-1.jpg
  • cile-2.jpg
  • cile-4.jpg
  • cile-5.jpg

FOTOREPORTAŽA: Barrabrava Universidad de Chile

in IZA GOLA by

Vozačica Ubera koja me dovezla na Estadio Nacional me uvjerava da mi je sigurnije izaći na sjevernom dijelu stadiona; odbija me odvesti na suprotnu stranu jer nije sigurno voziti se tuda na dan derbija. Krasno, moram zaobići cijeli kompleks sa svom svojom opremom – trebat će mi 20-ak minuta.

Pošto već kasnim, moj drug Pepe, poznati lokalni fotoreporter, počinje se brinuti. Kad smo preuzeli akreditacije, bili smo spremni za 181. čileanski Superclásico između Universidad de Chilea i Colo-Cola. Iskreno, skoro nikog nije briga za ove druge, danas su svi tu zbog Plavih.

Na stadionu se 1962. održalo finale Svjetskog prvenstva a još je čuven i po okrutnostima jednog od najbrutalnijih diktatora ikada – Augusta Pinocheta. Ali zaboravimo na Colo-Colo i Pinocheta i njegov režim. Danas je sve u znaku domaćih.

Kad smo stigli na južnu tribinu, čuvena navijačka grupa barrabrava „Los de Abajo“ već je počela s predstavom. Njihov band već svira poznate južnoameričke navijačke pjesme, a ljudi oko njih skaču i pjevaju.

Sve već ključa, a najbolje tek slijedi. Ogromne zastave, baloni, konfeti i neprestalno pjevanje i skakanje. To je barrabrava ovog kluba.

(These football times)

Idi na Vrh