PRIČE/KOLUMNE/INTERVJUI/DOGAĐAJI/LIVE/TIFO

The Old Firm – Od ljubavi do mržnje

in IZA GOLA by

Nije samo u bivšoj Jugoslaviji fudbal poznat po sukobima navijača na etno-nacionalnoj osnovi. Pioniri ovakvog tipa sukoba su navijači dva škotska velikana, gradska rivala, Celtica i Rangersa.

Izvor: Scotland Now
Izvor: Scotland Now

Prvih 16 godina egzistiranja Rangersa nije postojao Celtic. A kada su osnovani 1888., prvo što su uradili je da su pozvali gradskog rivala na međusobni duel na novootvorenom Parkheadu i isprašili ih sa 5:2. Danima su mediji u Škotskoj pisali o susretima ova dva tima i tako je raslo rivalstvo.  Rangers je, kako kažu njegovi navijači, autentični brend Škota koji su u Glasgowu od pamtivijeka dok je Celtic klub koji su formirali irski imigranti koji su zbog velikog siromaštva sreću potražili u Škotskoj. Kako obično biva, „domaćima“ je smetalo što i ono malo posla uzimaju došljaci. Sve bi strosjedioci Glasgowa oprostili pa i poslove koje su im uzimali Irci osim jednog – oni su bli katolici!

Protestanti    

Navijači Rangersa su protestanti koji su formirali klub na idealima protestanskog učenja i kako bi pomagali siromašnima. Katolike su smatrali prepotentnim bogatašima a Papu i Vatikan glavne krivce za raskol u kršćanstvu.  Decenijama je derbi bio mjesto žestokih navijačkih obračuna u kojima je bilo i smrtnih ihsoda.

Politika i nasilje

Krajem 1960. neredi na Old Firmu su kulminirali. Politička previranja u Velikoj Britaniji zbog statusa Sjeverne Irske su podijelila Glasgow. Naime, IRA (Irska Republikanska Armija) je pokrenula gerilski način ratovanja protiv Velike Britanije s ciljem da se Sjeverna Irska odvoji od UK i pripoji Republici Irskoj. Ircima, kao ultra Katolicima, sutprotstavili su se unionisti protestanti u želji da Sjeverna Irska ostane dio UK. Ulice Belfasta su bile ratne zone, a Škotska je došla u nove probleme. Kao dio UK su preko noći na najvećoj utakmci nacionalnog prvenstva dobili simpatizere IRA-e i unionista. Klicalo se poduhvatima obje paramilitarne formacije koje su u smrt odvele hiljade ljudi. Iako Škoti nisu skloni Engleskoj i UK, politika je kao i danas manipulacija i interes. Tako je bilo i u danima velikog derbija. Vlast je bila u iskušenju  koje ni danas ne mogu riješiti.

Izvor: Reuters
Izvor: Reuters

Bankrotirajte, molimo vas

Prepričavalo se da su policijaci iz Glasgowa ovako reagirali kada su Rangersi zbog neplaćenog poreza bili pred bankrotom 2012. Klub je kažnjen izbacivanjem u treći rang takmičenja, a Glasgow je na par godina odahnuo. Nema više Old Firma. Ipak, Rangersi su uz veliku podršku navijača uspjeli nakon nekoliko godina stići u Premiership. Analitičari kažu da bi novi referendum o izlasku Škotske iz UK (većina Škota podržava odluku Vlade da napuste zajednicu sa UK) mogao prvi put u historiji ohladiti strasti!

Idi na Vrh